Ananas

Ananas je tropické ovoce.

Jedlá část ananasu obsahuje průměrně 86 % vody, 10 % sacharidů, 1,2 % vlákniny, 0,3 % bílkovin a 0,1 % tuků. Energetická hodnota činí přibližně 200 kJ/100 g syrové dužniny.

Stejně jako zelenina i ananas je skvělým zdrojem vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Ananas patří mezi ty méně sladké druhy ovoce, jeho konzumace se tedy nemusíte bát. Zavodní organismus, protože obsahuje cca 90 % vody a díky látce bromelain pomáhá vylučovat tuky z těla. Bromelin je enzym, který štěpí bílkoviny a sráží mléko. Dále je to silná protizánětlivá látka, která dokáže zmírnit bolest, otoky a podporuje hojení ran.

Jelikož má schopnost odvodňovat a odbourávat tuky v organismu, hodí se při redukčních kúrách.

Čerstvá ananasová šťáva čistí močové ústrojí. Ananas je silně močopudný, a proto se doporučuje jako prevence a podpůrná léčba nemocí močového ústrojí. Pro tyto účely je výborná kúra, kdy po dobu tří týdnů popíjíme třikrát denně dva decilitry ananasové šťávy smíchané se třemi decilitry vlažné vody.

Ananas a překyselený žaludek
Toto ovoce působí zásaditě, proto je vhodným prostředkem při překyseleném organismu.

Ananasová šťáva povzbuzuje sexuální touhu. V karibských zemích se popíjí jako velmi účinné afrodiziakum pro obě pohlaví. V alternativní medicíně se čerstvě vymačkaná ananasová šťáva používá při horečnatých onemocněních a problémech s nervovou soustavou.

Ananas je úžasný v době rekonvalescence

Čerstvý ananas je výborným posilujícím prostředkem při rekonvalescencích po nemocích, operacích i zraněních, protože celkově povzbuzuje a pomáhá obnově tkání. Doporučuje se konzumovat i při zvýšené fyzické zátěži.

Toto ovoce díky komplexu cenných látek také výrazně zpomaluje stárnutí organismu. Dopřávat bychom si ho měli nejméně čtyřikrát týdně. A věřte, že se budete cítit skvěle.

Ananas v kuchyni

Ananas můžete jíst čerstvý, nakrájený na plátky nebo na kostičky. Zároveň se dá použít na přípravu různých dezertů, moučníků, kompotů, koktejlů, ale výborně se hodí i k drůbežím specialitám nebo do salátů. Výborný je i grilovaný.

About

No Comments

Leave a Comment