Zázvor

Zázvor a jeho účinky na zdraví!

Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny, zázvoru lékařského. Zázvor je sice běžně známá surovina, v českých kuchyních je ale bohužel pramálo využívaná. Největší oblibě se těší v asijské a indické kuchyni, které jsou navíc považovány za jedny z nejzdravějších na celém světě. Co je na něm tak zázračného a proč by se měl stát pravidelnou položkou na našem nákupním seznamu?
Zázvor – náš hrdina při virózových onemocněních. Pokud na vás „něco leze“ rozhodně si doma připravte čaj z čerstvého zázvoru s medem a citronem. Zázvor totiž dokáže zastavit klasické virózy již v jejich úplném počátku. Je skvělým pomocníkem v boji s chřipkou nebo nachlazením díky jeho antibakteriálním a protizánětlivým účinkům. Navíc vám uleví, pokud vaše onemocnění doprovází nepříjemné bolesti hlavy.
Zlepšuje trávení a dodává chuť k jídlu. Zázvor celkově podporuje zažívání jelikož: zvyšuje tvorbu slin zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv podporuje střevní peristaltiku, podporuje tvorbu žluči.
Pokud zkonzumujete čerstvě nastrouhaný zázvor, pomůže vám i při problémech s plynatostí. Ačkoliv působí preventivně proti žaludečním vředům, pokud jimi již trpíte, zázvoru se raději vyhněte. Zázvor umí také zvýšit chuť k jídlu – trpíte-li nechutenstvím, určitě si zázvor naordinujte.
Nevolnosti či závratě? Řešení je zázvor. Kromě zlepšení celkového trávení je zázvor nejlepším přírodním lékem, pokud trpíte nevolnostmi či závratěmi. Tyto nepříjemné zažívací potíže totiž zmírňuje a k tomu sníží i pocení a křeče.
Vhodný při dietě. Zázvor je zahřívací potravina a díky této vlastnosti dokáže zrychlit vaše spalování. Pro získání štíhlejší linie je to tedy naprosto ideální potravina. Skvělé je, že způsobů, jak ji zařadit do svého jídelníčku je bezpočet – zkusit můžete úpravu jak na slano tak na sladko. Zázvor chutná skvěle s masem, v různých omáčkách, čatní, kečupech, ale také ve zdravě pečených sušenkách apod. Skvěle zvýrazní i chuť jablek či pomerančů. V  zimních měsících si z něj můžete připravovat čaj, v teplejších obdobích si vyrobte výbornou domácí zázvorovou limonádu.

Zázvor – pěstování

Sazenice nebo kořen?

Samozřejmě lepší je koupit semena, nebo sazenici zázvoru v zahradnictví nebo přes internet v zásilkovém obchodě. Respektive přes internet koupíte v podstatě pouze semena (zadejte do vyhledávače slova “zázvor semena”), můžete narazit i na sazenici od domácího pěstitele, občas se sazenice vyskytnou i v kamenném zahradnictví.

Pěstovat zázvor ze semen nebo ze sazenice je lepší než z kořene ze sámošky, protože kořen je ošetřený inhibitory růstu, aby během skladování neklíčil – což vy právě chcete (respektive správně se botanicky tato část rostliny u zázvoru jmenuje oddenek). I tak ale nezoufejte a pokud chcete začít pěstovat rostlinu z kořene, kořen zázvoru namočte přes noc do vody, aby se inhibitory (zabraňovače růstu) pokud možno z kořene vylouhovaly.

Jak zázvor zasadit:

  1. Namočte kořen zázvoru přes noc do teplé vody.
  2. Do květináče dejte hlínu, do ní zasaďte buďto semínko či sazenici nebo namočený kořen, přikryjte cca 3–5 centimetry hlíny. Pokud máte naklíčený kořen, dejte rašící pupeny směrem nahoru. Vybírejte spíše širší květináč, protože zázvor se rozrůstá do šířky – roste horizontálně, proto je potřeba dostatečné místo, aby vám kořen narostl.
  3. Květináč dejte na teplé místo, nemusí být přímo na slunci, pravidelně zalévejte – rostlina potřebuje dostatek vláhy, vlhko.
About

No Comments

Leave a Comment