1. Principy zdravého stravování

Individualita

Každý z nás máme již od mala nastaveny nějaké stravovací zvyky. Ať už je to ovlivněno rodiči, zeměpisnou šířkou, finančními možnostmi, nebo dalšími aspekty. Někdo je zvyklí snídat, někdo ne, někteří jsou zvyklí snídat sladké, jiní slané, lehce stravitelné, nebo obtížně. Ať už je to jakkoli, jsou určitá chcete-li pravidla, která platí pro všechny.

A tato pravidla si nyní blíže probereme s jejich souvislostmi, aby to dávalo smysl. 

Střídmost

Střídmost znamená omezení velikosti porcí a také počtu porcí. Nikde není stanoveno, co znamená velká a malá porce právě v souvislosti s již zmíněnou individualitou. To, co může být pro padesátikilovou ženu velká porce, patrně bude malá porce pro devadesátikilového svalovce. Zde je důležité naučit se vnímat signály našeho těla. Než organismus zhodnotí, že jsme již sytí, chvilku to trvá. Je tedy potřeba jídlo konzumovat pozvolna a nespěchat a na jídlo se soustředit a užívat si ho. Najít si čas a u konzumace neprovozovat další aktivity.

Rozmanitost

Jelikož každá složka obsahuje jiné potřebné živiny. Je tedy jasné, že aby tělo dostalo vše co potřebuje, je potřeba konzumovat jak sacharidy, bílkoviny, tak i tuky a další mikroživiny ze zástupců obilovin, luštěnin, ovoce, zeleniny, ořechů a semen, masa, vejce a mléčných výrobků. Jak je vidět, není nikterak snadné zajistit optimální příjem všech zástupců během jednoho dne.

Pravidelnost

Dalším principem je pravidelnost. Tedy zajistit pozvolný přísun optimálního počtu a velikosti porce. Častým chybným stravovacím návykem bývá, že jíme příliš mnoho menších porcí, nebo naopak příliš málo velkých porcí. Vše je opět odvislé od individuality jedince. Je třeba si však uvědomit, že ideální je takový stav, kdy tělo má dostatek času na vytrávení, tedy nestane se, že by se v žaludku potkalo ještě nestrávená potrava s nově příjmutou. Pokud dodržíme pravidlo pravidelnosti, budeme efektivněji redukovat.

Barevnost

Barevnost ovoce a zeleniny je dána barvivy (karoteny, karotenoidy, lutein) které mají pro náš organismus významnou biologickou hodnotu. Mají antioxidační účinky a tím bojují proti volným radikálům, které způsobují stárnutí. Z tohoto důvodu by měla být strava co nejvíce barevná. Každá porce by měla obsahovat porci ovoce, či zeleniny, a to nejlépe hned několik. Je tím míněno to, že je vhodnější dát si stejné například 150g  ze zástupců více druhů ovoce nebo zeleniny. Různé druhy antioxidantů mají totiž větší účinek, když působí dohromady více druhů. Říká se tomu synergický efekt.

Klid

Jídlo bychom měli konzumovat v klidu, nespěchat. Soustředit se na žvýkání. První proces trávení začíná hned v ústech, kdy je strava rozmělněna a pomocí slin promísena s prvním trávicím enzymem ptyalinem. Zde se začínají trávit polysacharidy, tedy složité cukry. Optimální PH na trávení je 7,1. Jakmile stravu spolkneme, putuje do žaludku, kde je úplně odlišné PH. Tedy co se nestihne dobře trávit v ústech, v žaludku už není šance to napravit. Proto díky důkladnému procesu kousání se zkvalitňuje proces zpracování všech živin a snižuje se také Glykemický index, který hraje klíčovou roli v redukci. Glykemický index nám udává, jak rychle nám po konzumaci určité potravy vzroste hladina inzulínu v krvi. Inzulín je hormon, který dává tělu impuls, že máme v krvi přemíru energie (sacharidů) a tělo jí má ukládat v podobě tuků. Proto při redukci volíme potraviny s nižším až středním glykemickým indexem. Jak vidíte důkladné kousání nám tento glykemický index také snižuje, a proto nespěchejte a v klidu žvýkejte.

Pomocníkem k dodržování principů stravování Vám může být například koktejl Herbalife F1, který má vyvážený poměr makroživin, je rychle připravený, tedy tím, že ušetříte čas jeho přípravou, můžete plně věnovat jeho konzumaci a dále, je lehce stravitelný.

About

No Comments

Leave a Comment